Erasmus v Булхарску – z pohledu člena ISC

Ahoj ISC (či jiný zbloudilý člověče, jenž jsi narazil na tento blog) rád bych vám popsal jak šílené, pohodové a úžasné je to v Bulharsku, když jste tu na Erasmu.

První dojmy byly takové, že jsem nevěděl, jestli jsem víc na Balkáně (hlavně chováním lidí) či ve Východní Evropě (hlavně dle architektury). A nevím to dodnes.

Lidi tu víc žijou na ulici (tím nemyslím, že je tu víc bezdomovců, ale že lidé klidně sedí venku na zahrádce i v zimě). Řidiči řídí dle citu, i když na rozdíl od Čech tu chodci zastaví vždy (a je jedno kde chce přejít). A starší lidé neumí anglicky moc často, ale naštěstí bulharština je slovanský jazyk takže po smíchání češtiny s mojí ruštinou ze střední se tu dokážu domluvit často i bez angličtiny, i když i s pouhou angličtinou to není zas tak složité. Důležité věci se tu píšou dvojjazyčně/dvojabecedně (jak cyrilicí bulharsky tak latinkou anglicky).

Architektura je tu těžký komunismus. A to nemluvě o mé univerzitě, která mi připadá jako budova stavárny ale jako kdyby neprošla moc velkou změnou od roku 1989. I když například v lobby hraje stále muzika, což je úžasné. A učení? Samozřejmě nemusím zdůrazňovat snad, že erasmovské učení je zde balkánské – prostě pohoda. Navíc pro mě, kdy na rozdíl od Španělů jsem zvyklý pracovat, to jsou spíše prázdniny.

Co se týče kultury, tak Bulhaři jsou zajímaví lidé. Zakládají si hodně na tradicích, ale zároveň k tomu dodávají modernu. Můžete tak zajít do podniku kde hrají lidové písně a tancují tanec „Хора Хора“. A ani není tak kupodivu, že Bulhaři mají dokonce svůj moderní styl muziky – чалга (na YT vyhledávejte pod pojmem „chalga“), ale není to něco, na co může člověk vyrazit do klubu. I Bulhaři z místních ESN většinou odmítnou na to jít do klubu nebo vám doporučí se před tím opít (dle mého něco jako reggaeton/španělská muzika).

Jo, a když jsem zmínil ESN, tak to je taky věc sama o sobě, část si můžete přečíst na FB/ESN CZ, kde jsem psal k tomu dlouhou zprávu z místní platformy. Největší překvapení pro mě bylo, že ESN Sofia (také složeno z 5 ESN sekcí jako ESN Prague) je pro mě jako Erasmus studenta důležitější než ESN UACEG (ESN z mojí školy). Například na Great Tarnovo trip (největší trip) jeli díky tomuto 4 autobusy, které byly společné pro všech 5 ESN sekcí, a na místě jsme byli ubytováni v 6 hotelech. Co se jinak týče ESN UACEG, tak to je smutná malá sekce, kde se jim z nějakého důvodu nemůže zvednout počet členů přes 6 a tak jim tu pomáhám a díky tomu tento čtvrtek začnou Národní prezentace – akce, kterou celou pořádám já a je tu na univerzitě novinka J.

A poslední věc, o které bych se rád zmínil, jsou památky, příroda apod…. To je něco, co si ani nedokážete představit, že na to narazí zrovna v Bulharsku. Je toho tolik, že vám budou muset stačit těch pár fotek a nebo prezentace kterou se chystám o Bulharsku udělat, až přijedu…
A nebo si sem zajeďte, neb je to z tohoto pohledu něco úžasného.

Jo a poslední věc, na kterou bych nerad zapomněl. Bulharsko je plné koček (zvířat) a každá druhá je mazlivá, což pro mě, jako cat person je něco božího a klidně bych tady jen kvůli těm báječným stvořením zůstal o trochu déle.

Rád bych na konec napsal, že mi hrozně chybíte, ale díky mému zapálení v ESN UACEG mi tu zas tolik nechybíte.

Доминик – bývalý QaK & Care

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *