Výlet do Španěl

Koncem ledna jsem se vydal do teplých končin, do Madridu a do kraje Castilla-La Mancha, jež je proslaven putováním Dona Quijota. Po přistání jsem pohotově naskočil na jednu z 13ti linek madridského metra. Madrid mě ihned nabil energií, neboť mne uvítal velmi příjemnou lednovou teplotou 16 stupňů Celsia. Vesele jsem pokračoval k jižní bráně Puerta del Sur, kde již na mne s kapucí a v černých brýlích čekal člen dozorčí rady ISC – Erik. Bývalý viceprezident se s Anahí rozhodli uklidit na rok do poklidného města Torrijos, jež leží napůl cesty savanou mezi novodobým ekonomicko-politickým centrem Madridem a legendami opředeným historickým městem Toledem. V Torrijos jsem byl vřele uvítán tradičním pokrmem – lomo relleno, což je přerostlá verze španělského ptáčka.

Palacio de Cristal v parku El Retiro v Madridu.

Druhého dne jsem nelenil a vydal se do víru velkoměsta. Cílové stanice Atocha jsem dosáhl s využitím jedné z 10ti vlakových tratí místního integrovaného systému. Navštívil jsem zelenou oázu v samotném srdci Madridu, Parque del Retiro. Zde v ústranní městského ruchu se úkrývá zdárný příklad železné architektury Madridu – Palacio de Cristal. Právě když jsem se kochal výhledem na vodopád a obdivoval okolní přírodu a zmíněný architektonický skvost, požádal mne jeden pár o vyfocení s pozadím této dechberoucí scenérie. Po vytvoření několika fotografií vášnivě se líbajícího páru jsem byl tázán, zda bych také nechtěl vyfotit. Přitakal jsem. Usmál jsem se a nevinně mrknul na vedle stojící sympatickou slečnu, řka, že tato fotografie také nemusí být bez líbání.

Tepna Madridu ulice Gran Vía a metropolitní budova Edificio Metrópolis.

V odpoledních hodinách jsem navštívil madridskou Broadway, ulici Gran vía, na níž se nachází metropolitní budova Edificio Metrópolis. Místní architekturu, bary a restaruace si prý natolik oblíbil Hemingway, že zde strávil několik let svého života. Později jsem se zůčastnil komentované pěší Free Tour v historickém jádru města. Dozvěděl jsem se například, že Madrid založili Arabové a že se stal hlavním městem Španělska v roce 1561, kdy sem nechal z Toleda přemístit státní správu král Filip II. Právě jeho vláda je považována za období největšího španělského rozmachu. Filip II. k zemi připojil Portugalsko a souostroví Filipín, které byly po něm pojmenovány.

Palacio Real de Madrid ukrývá více než 3400 místností.

Naše tour končila stylově u Palacio Real de Madrid, oficiálního sídla španělských králů do roku 1931. Královský palác dnes slouží k uměleckým výstavám. Pozornosti mnoha ekonomů neuniká potenciál paláce coby největší hostitelské Airbnb budovy v západní Evropě, palác může nabídnout přes 3400 místností. Pokud chcete navštívit uměleckou výstavu, pak je prý lepší volbou Museo Nacional del Prado, kde si lze prohlédnout například obrazy od Goyi či výtvory El Greca nebo Velázqueze.

Barrancas de Burujón y El Tajo.

Kromě Madridu poskytuje centrální oblast Španělska i nesčetné množství přírodních úkazů. V zimním období je místní půda “savany“ zabarvena i do zelené barvy. Pokud uvidíte nějaký strom, s nejvyšší pravděpodobností je to olivovník. Španělsko je největším producentem oliv na světě. Kromě olivovníků si vaši pozornost jistě zaslouží řeka El Tajo, proslulý je záliv Barrancas de Burujón, viz obrázek.

Toledo, město ležící na skalním útesu vysoko nad záhybem řeky Tajo.

Řeka El Tajo obtéká také historickou část Toleda, města vyvýšeného na skalním útesu. Samotné Toledo je plné památek jako je například renesanční pevnost Alcazar se čtyřmi věžemi v rozích. Vaši pozornost si určitě zaslouží i místní katedrála nebo mešita, která dnes slouží jako muzeum.

Během pobytu jsem měl možnost ochutnat i výtečnou španělskou kuchyni, doporučuji salámy Chorizo, Espetec nebo El Churón (čti čurón). Také jsem díky v blízkosti konané demostraci za zachování trasy železnice zaznamenal melodický ráz španělského jazyka!

Závěrem mi ještě dovolte malé ohlédnutí za posledními dekádami v této zemi. Období frankistického Španělska trvalo do roku 1975. Od roku 1986 je Španělsko součástí Evropské unie. Od poloviny 90. let se Španělskému království ekonomicky velice dařilo. Obrat nastal v roce 2008, kdy španělskou ekonomiku výrazně zasáhla finanční krize. Důsledkem je zhoršená situace na pracovním trhu. Mnoho mladých Španělů a Španělek odchází žít, studovat a pracovat do zahraničí, do jiných zemí EU. Nebudeme však končit pesimisticky. Někteří se po letech vrací do své domoviny s otevřenou myslí a přináší s sebou cenné zkušenosti a znalosti. Někteří si cizinu zamilují a zůstávají v ní v produktivním věku. Tak jako ta milá architektka, kterou jsem poznal v letadle…

Z Toleda Váš reportér
Mára S.

POZN. závěrem: Mnohokrát děkuji za pozvání a celý pobyt Erikovi a Anahí. Také bych chtěl pro ozřejmění zdůraznit, že důvodem jejich pobytu není žádná kontroverzní činnost, ale doktorské studium a evropský projekt Erasmus+.

Jedna myšlenka na “Výlet do Španěl”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *