Bylo nebylo: Zapomenuté akce Languages týmku

Languages týmek nebo-li katedra jazyků ISC se může pyšnit dlouhou a bohatou historií. Za 12 let existence uspořádal tento týmek nespočet akcí, z nichž některé si zachovaly svou tradici do dnešních dnů, na jiné se tak trochu zapomnělo. Pojďme si nyní, některé z minulých akci, připomenout.

 

Intenzivní jazykové kurzy

Jednou ze zapomenutých specialit Languages byly intenzivní jazykové kurzy. O co vlastně šlo? Jak už název napovídá, akce to byla opravdu intenzivní, po jazykové stránce určitě. Tyto kurzy se pořádaly jednorázově a probíhaly celé odpoledne. Během nich jste se mohli seznámit s úplnými základy daného jazyka a dozvědět se užitečné fráze – třeba jak si objednat v restauraci jídlo, zeptat se na cestu nebo někoho pozvat na rande. 😊 Z vlastní zkušenosti vím, že to nebylo jen o učení základních slovíček a gramatiky, ale mohli jste se dozvědět i pár zajímavostí o zemi, z níž učitel pocházel. Nechyběla také zábavná cvičení a poslechy, při nichž se vám slovíčka fráze dostávala lépe do hlavy. Program kurzů byl tedy skutečně pestrý.

První intenzivní kurz – němčiny – (alespoň co se mi podařilo zjistit) byl uspořádán 6. března 2012, kdy měl Languages pod palcem Kája Lenc. Následující semestr se, již pod mojí taktovkou, konaly intenzivní kurzy dva – němčiny a španělštiny. Na druhý z nich přišlo neuvěřitelných 25 lidí, zejména díky dvěma slečnám ze Španělska –  Carlotě a Miriam, které kurz vedly. V letním semestru 2013 se bohužel nenašli učitelé, intenzivní kurzy tak zmizely z kalendáře akcí Languages týmku.

Korean Day

Korean Day byla jednodenní akce, kterou jsme pořádali ve spolupráci s korejskými dobrovolníky z organizace International Youth Fellowship. Ti se již dříve zapojovali do našich jazykových kurzů a na podzim roku 2012 přišel jeden z učitelů s nápadem uspořádat akci, na které by prezentovali (nejen) studentům korejskou kulturu, jídlo, tradice a zvyky. Program Korean Day byl opravdu pestrý, organizátoři si připravili pásmo prezentací o historii, kultuře a způsobu života v Korei. Po celou dobu jste také mohli ochutnat korejské speciality a zatancovat si tehdy megapopulární Gangam Style. Korean Day byl uspořádán i o rok později, kdy byla v čele Languages týmku Anet Burešová. Další pokračování se od té doby nekonalo.

Závěrem dnešního povídání bych ještě ráda připomněla jednu zajímavost z naší katedry jazyků. Chef Chat, akce, kde (nejen) zahraňáci učí ostatní vařit svá oblíbená jídla, se původně jmenoval „Kitchen Lingea“. Tento název se díky pozdější spolupráci s Buddy týmkem upravil na „Buddy Kitchen Lingea“. Na podzim 2014, kdy byla u kormidla Terka Vlasáková, bylo rozhodnuto o změně názvu akce na Chef Chat (autorem je Milan Šulc). Jak je vidět, každým semestrem se program katedry jazyků mění. Co ale zůstává, je spirit a zápal všech parťáků, které tímto týmkem prošli.

Týnka Švandová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *