Loono v ISC: Workshop #prsakoule

Zajímáš se o své zdraví a prevenci? Jsme mladí, vážné nemoci nás moc netrápí, občas máme pocit, že věci jako rakovina se nás netýkají a odkládáme informovanost na později. Avšak své zdraví ovlivňujeme teď a navíc rakovina neútočí jen na stařečky, někteří se v drsném boji ocitli daleko dříve.

Kateřině Vackové rakovina obrátila život naruby během studia na lékařské fakultě již ve dvaadvaceti letech, svůj boj naštěstí vyhrála. Inspirovala se touto zkušeností, založila neziskovou organizaci Loono a snaží se lidem ukázat, že jediný správný čas na starání se o své zdraví je PRÁVĚ TEĎ. V současnosti má organizace tři projekty: Pomáháme nemocným, Zdravé srdce #žiješsrdcem a Zdravé #prsakoule.

Pozvali jsme holky z Loono do ISCčka, aby Zahraňákům a Parťákům vysvětlily, jak se o sebe mohou starat a preventivně se sebevyšetřovat. Součástí workshopu byla prezentace, v které jsme se dozvěděli podrobnosti o rakovině, častých nádorech a jejich typických příznacích. Také jsme si zopakovali anatomii mužské a ženské pohlavní soustavy.

Workshop měl i praktickou část s plastickými modely prsou a varlat, v kterých byly uschované bulky představující nádory a my jsme si mohly vyzkoušet, jak je nádor cítit na dotek. Sebevyšetření prsou (http://loono.cz/#holky) nebo koulí (http://loono.cz/#kluci) bychom měli věnovat KAŽDÝ MĚSÍC MINIMÁLNĚ 5 MINUT. Díky těmto technikám několik lidí rakovinu odhalilo a mohli zahájit léčbu dříve, než bylo pozdě.

Tak co, už sis na ně tento měsíc sáhl/sáhla? #sahámsinaněkaždýměsíc

Míša Šímová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *